Prvi korak u stvaranju Vašeg virtualnog identiteta je odabir domene.
Domena je internet adresa, sredstvo identifikacije, koja se pronalazi pomoću pretraživača (IE, Firefox, Opera, Google Chrome i dr.) te na taj način korisnika usmjerava upravo na Vaše stranice, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazi server na kojem su one smještene.

Uvjete za stjecanje nacionalnih domena ( .hr , .si , .ba i sl.) postavljaju organizacije koje su zadužene za upravljanje nacionalnim domenskim prostorom.
U Republici Hrvatskoj to je CARNet DNS služba a prodaju vrše ovlašteni registrari.

Domene mogu biti globalne ili nacionalne, a to se može prepoznati po zadnjem dijelu domene (ekstenziji).  Za razliku od globalnih domena čije upravljanje može biti temeljeno na nekom globalnom načelu (na primjer tržišnom), nacionalne domene su temeljni element nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države, temelj njezine prepoznatljivosti u virtualnom svijetu te utoliko upravljanje i uporaba tih domena, podrazumijevaju visok stupanj odgovornosti i poštivanje različitih interesa svih zainteresiranih strana.

Od globalnih domena najrasprostranjenije su .com , .net , .biz , .org , . info, a za njihovu registraciju potrebno je ispuniti samo dva uvjeta:

  • da je domena slobodna
  • da registrant uplati iznos godišnje a u nekim slučajevima i dvogodišnje registracije.

Registraciju ovih domena neophodno je obnavljati neposredno prije isteka.

Domene

Provjera globalnih domena

Ukoliko želite provjeriti dostupnost neke od globalnih domena, možete to učiniti ovdje:
Ime domene :
Provjeri sve tipove domena
.com | .net | .info | .org | .biz

J2Store Currency

Currency
kn